Közelítünk a nyár közepéhez, ma mégsem egy könnyű gyümölcsös sütit tálalok elétek, hanem a kedvenc zabkekszemet. Nekem valahogy mindig van almám, pedig nagyon ritkán veszek. Ez csak azért lehetséges, mert amikor hazalátogatok szüleimhez, nagyszüleimhez, a szeretetcsomagomba kivétel nélkül legalább egy alma kerül, legyen tél vagy nyár. Nem arról van szó, hogy nem szeretem az almát, télen, amikor kevés a friss gyümölcs még el is szokott fogyni, de ilyenkor, amikor a meggyen, ribizlin, málnán és áfonyán át minden terem, valahogy elfeledkezek az almáról. A másik “hátránya” az almának, hogy sokáig eláll, így nincs bennem az a késztetés, hogy gyorsan meg kell enni. Aztán egyszer csak azt veszem észre, hogy tele vagyok kidobás közeli almákkal, de mivel nem szeretem ha valami kárba vész, itt egy gyors süti, amivel megmenthetem mostohasorsú almáimat.
Íme az almás-mákos zabkeksz, amit ennek a nosaltys receptnek köszönhetek!
Hozzávalók:
Opcionális:
Elkészítés:
Hámozzuk meg az almát és reszeljük le, ezután elő is melegíthetjük a sütőt! Következő lépésként adjuk hozzá a mákot és a mézet, itt nyugodtan kóstoljuk meg, mennyire édes a keverék! Ezután jöhet a marék zabpehely és a tojás, hogy összetartsa valami a kekszet. Mivel volt maradék mandulám, azt is dobtam a mixbe, de elhagyható.
A zabkásával ellentétben itt nem a finomra őrölt verziót, hanem a darabosabb, nagyobb szemű zabpelyhet használom. Keverjünk össze mindent, ha túl folyós, ahogy a képen látszik, nyugodtan adjunk hozzá még zabpelyhet!
Formázzunk kisebb halmokat egy sütőpapírral bélelt tepsire, próbáljuk őket nagyjából egyformára csinálni így egyszerre fognak megsülni!
Most jön a legnehezebb rész, ne égessük oda őket! 😀 Ha jól előmelegített sütőbe rakjuk őket, akkor közepes hőfokon kb. 15 perc alatt készre is sülnek. Ha már gyanúsan jó illatok jönnek a sütő felől, érdemes rájuk nézni. Ha egy késsel megnézzük az aljukat könnyen megállapítható, hogy mennyire sültek már meg.
Ha készen vannak hagyjuk őket hűlni, majd rakjuk el másnapra tízórainak, ha marad belőlük! 🙂
Jó sütést!