Már jó pár éve szinte csak zabkását eszem reggelire. Egyrészt mert nem vagyok egy nagyon pacsirta típus, aki korábban felkel, hogy bármi bonyolultabbat rakjon össze reggelire és nem vagyok annyira farkas éhes, hogy ébredés után rögtön ennem kelljen.
Persze vehetünk valami péksütit is minden reggel, de az hosszútávon se nem egészséges, se nem költséghatékony. Aztán ott vannak a zacskós instant zabkásák, amik általában tele vannak cukorral, és nem is túl bizalomgerjesztő a kinézetük.
Alapvetően kétféle módon készülhet a rendes zabkása, vagy előző este beáztatjuk tejbe, vízbe, joghurtba vagy frissen megfőzzük. Én először az előző esti áztatós módszert próbáltam ki, ami még nyáron el is megy, de télen ki akar hideget reggelizni? Miután ráuntam a hideg zabkására, nem is ettem egy darabig, de végül visszatértem hozzá a reggel főzős verzióban. Ezzel a recepttel:
1 adag zabkása hozzávalói:
- fél bögre zabpehely
- 3x annyi víz vagy bármilyen tej
- 1 csipet fahéj vagy télen mézeskalács-fűszerkeverék
- pár csepp vanília aroma
- 1 banán
Opcionális extrák:
- szezonális vagy fagyasztott gyümölcs
- mandula vagy dió, kesudió (akár mix)
- étcsoki
- kókuszreszelék vagy darált mák
Mivel nem egy egész családnak, hanem csak magamnak készítem, ezért mikrózni szoktam csak, nem érdemes ezért bepiszkolni egy edényt és tűzhely mellett kevergetni a kását 10 percig.
Kimérem a zabpelyhet, mehet bele a fahéj, szerecsendió, bármi amit szeretnénk, rá a hideg folyadék. Fontos, hogy ne forró vízzel öntsük le, mint az instant keverékeket, mert ki fog futni a zabkása és mikrótakarítással nem jó kezdeni a napot.
Így fog kinézni:
Ha ez megvan, jöhet bele gyümölcs, dió, kókuszreszelék, amit szeretnénk. A zabpelyhet az Aldiban veszem, a kék csomagolású extra finomra őrölt változatot szeretem a legjobban, de használjunk olyat, amilyet szeretnénk. Hétvégén szívesen csinálom mézes-mákosan is, de nagyon szeretem a kókuszos-barackos és banános diós verziót is.
A végeredmény nálam így nézett ki múlt héten reggel:
Egy jó tipp, érdemes hamar elmosni a zabkásás edényünk, ha végeztünk, mert a rászáradt zabkását levakarni a müzlistálból nem lehetetlen, de nem a kedvenc programom.
És ti mit esztek reggelire?
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: