Ezen a héten teljesen véletlenül egy Penny Market üzletbe tévedtem és szembe jött velem ez az elképesztően cuki jégkrémkészítő-forma. Így nem is volt kérdés, hogy a hétvégén felavatom! Szerencsére sokfelé lehet ilyesmit kapni, akár nézzünk szét online is, de használhatunk kis joghurtos poharat és kiskanalat is.
Többféle jégkrém receptet találhatunk az interneten böngészve, én inkább a joghurtosabb, krémesebb fagyit szeretem jobban, az ilyen Calipsószerű vizes fagyik annyira nem az én világom. Könnyen találtam ilyesmi recpetet, itt angolul. Ebben a receptben mindössze áfonyát, mézet és vaníliás görög joghurtot használnak, én egy picit kísérletezősebb kedvemben voltam így egy kis apróra vágott mandulát, kókuszreszeléket, banánt és a felét a fagyiknak egy kis olvasztott étcsokival készítettem el. Mivel éppen áfonyaszezon van ezért én is így készítettem el, de el tudom képzelni ezt a fagyit málnás, sárgabarackos, ribizlis, vagy epres ízben is. De nézzük is a receptet!
Hozzávalók:
- 1 kis doboz áfonya (kb. 3 marék)
- 1 érett banán
- 1 ek méz (vagy cukor, egyéb édesítőszer)
- 3-4 ek natúr görög joghurt
- pár csepp vanília aroma
- 2 ek kókuszreszelék
- 6 tk apróra vágott mandula
- 1/3 tábla étcsoki
Fogjunk egy keverőtálat, öntsük bele az áfonyát, tördeljük bele a banánt! Én csak egy villával pürésíettem őket, de gyorsabb ha botmixert használunk, én lusta voltam elővenni. A lényeg, hogy ne maradjanak egészben az áfonyaszemek és a banán se legyen nagyon darabos! Ezután kóstoljuk meg, ha nagyon érett volt a banánunk és az áfonya se túl savanyú és elég édes a keverék, akkor nem kell túlzottan tovább édesíteni, de ez rajtunk múlik, mennyire szeretnénk édes jégkrémet, én plöttyintettem hozzá egy kis mézet. Kábé így fog kinézni a keverékünk:
Ezután jöhet a joghurt, én natúr görög joghurtot használtam, mert igazából szinte mindenhez azt eszek, de használ bármilyen joghurtot, amilyet szeretnénk, akár ízesített is, ha éppen az van otthon. Én még egy kis vanília aromát és kókuszreszeléket is dobtam a mixbe, közben kóstuljuk folyamatosan, főleg, ha először csinálunk ilyesmit, persze vigyázzunk, hogy fagyinak is maradjon! 😀
Ahogy az elején említettem az adag felét csokisan csináltam, ehhez a mikróban egy kis vízzel olvasztottam a csokit, kábé 1,5 perc alatt. Legyünk óvatosak, inkább legyen kevésbé olvatt, de igyekezzünk ne odaégetni a csokit!
Miután kihűlt a csoki, el is kezdtem a 3 csokisnak szánt formába kanalazni azt, ezen kívül raktam még mindegyik forma aljába egy kis apróra vágott mandulát is, majd jöhetett a fagyimix. Ha ezzel megvagyunk mehet is a mélyhűtőbe kb. 4-5 órára legalább, de a legjobb, ha egy éjszakát várunk a kóstolásig.
A kész fagyi nekem ilyen lett:
Nekem nagyon ízlett a végeredmény, bár legközelebb azt hiszem nem eszek annyit a fagyikeverékből és akkor nem lesz ennyire amorf a végeredmény. 😀
Ha bármi kérdésetek van a recepttel kapcsolatban, írjatok itt, vagy a Facebookon!
Kommentek